Nedostaješ mi…

“Pišem i zato ako slučajno otiđem (umrem ili poginem) da moji najmiliji imaju nešto od mene. To je kao vrsta pozdrava. Ne želim otići neopaženo. “

Ovo poviše su riječi moje majke, moje pjesnikinje koja je za sobom ostavila trag, ne samo na papiru male bilježnice. Ostavila je trag na srcima sviju koje je dotakla. Ima ona uzrečica “o pokojnima samo najbolje”. O mojoj majci, dok je živa bila i sada kada je nema ovdje, uvijek se moglo čuti samo najbolje… To će potvrditi i oni koji su je poznavali, a vi koji niste vjerujte mi na riječi. Molim vas.
Toliko sam redaka ovih dana napisala, toliko tuge pokušala uglaviti među slova, kroz prenesena značenja, kroz doslovna značenja…

Ali previše je tuge koju bi podijelila s vama, da mi pomognete nositi ovaj teret za koji nisam bila spremna. Bez obzira sto ćete me vi pokušati uvjeriti u suprotno. Što ćete mi reci da je moja majka odgojila borca. Ponekad imam osjećaj ko da sam prevarantica jer ako svi govore i vjeruju da ću biti dobro, zašto se ja slamam na najobičnijim pjesmama, mjestima i mirisima. Miris kestena? Tako običan, a tako poseban. Taj miris nosi tisuće uspomena.
Odlučila sam da neću pisati o tuzi. Pisat ću o tome sto sam naučila od majke. Naravno da nemam 12344544432 stranica da napišem sve, ali mogu barem ove koje mi prve padnu napamet.

  1. Ne traži previše materijalnog od života. One najljepše stvari su poklonjeni osmijeh, skuhana kava s ljubavlju, lijepo provedeno popodne s prijateljima. Ne moraš imati 10 torbi, 8 traperica i 30 majica da bi bio sretan.
  2. Vjeruj u iskrenost i dobrotu ljudi. Ne sumnjaj dokle god ti ne dokažu suprotno. Daruj drugu, petu, stotu šansu ako misliš da su zaslužili. Vjeruj da ljudi zaslužuju priliku da se poprave.
  3. Stavi svoju djecu na prvo mjesto i pruži im sve što misliš da zaslužuju. Premda bi to značilo da ćeš živjeti u malenom stanu, skromno, kako bi tvoje dijete moglo završiti fakultet i imati bolju budućnost.
  4. Budi svojoj kćeri najbolja prijateljica. Izgradite odnos povjerenja i ljubavi u kojem tvoja kćer zna da je podržavaš u svemu. I da nema toga šta ti ne može povjeriti.
  5. Daj svom djetetu mogućnost samostalnih odluka čak i kada te odluke nisu najpametnije. Dopusti mu da pogriješi, ali stani pokraj njega kada shvati posljedice svojih odluka.

Danas ću stati na ovome. A miris kestena me podsjeća na majčine posjete Zagrebu kada bi laganom šetnjom po trgu grickale ovu poslasticu. Tako malo, a nama se činilo tako puno. Nas su uvijek veselile sitnice.