Christina Lauren – Jednadžba srodnih duša

Ovo mi je prvi susret s dvojcem koji stoji iza pseudonima Christina Lauren iako je njihovih knjiga već prevedeno na hrvatski u nakladi Stilusa. Autorice Christina i Lauren pišu young adult knjige i kao takve spadaju u kategoriju knjiga koje volim čitati.

U jednadžbi srodnih duša upoznajemo Jess koja je samohrana majka koja nema sreće u ljubavi jer se nije dovoljno otvorila novim iskustvima. Saznaje za tvrtku GenoTip koja uz pomoć DNK analize pronalazi srodne duše. U trenutku slabosti pošalje svoje uzorke na test.

Rezultati testa ju spoje sa suosnivačem tvrtke, dr. Riverom Penom koji je ujedno i zgodni, ali arogantni frajer kojeg viđa svaki dan u kafiću.
Od neprijateljski nastrojenog para ipak odlučuju pružiti šansu i vidjeti da li je znanost u pravu ili je u njihovom slučaju pogriješila.


Što se mene tiče, dugo nisam pročitala neku knjigu u rekordnom roku. Pročitala sam je u jedno popodne. Jess ima sedmogodišnju kćer koja je baš zanimljiva djevojčica dosta odrasla za svoje godine. Kroz tu malenu, autorice oslikavaju Jessine životne vrijednosti koje je prenijela svojoj kćerki.

Nije to znao, ali ‘sposobna’ je najbolji kompliment koji joj je mogao dati.


Osim glavnih likova, svidjelo mi se kako su prikazani obitelj i prijatelji. Prikazom toplih obiteljskih odnosa, uključenosti obitelji u život glavne junakinje, autorice su dobile dublju dimenziju knjige.
Knjiga je pisana u trećem licu i to mi često djeluje na teže povezivanje s likovima, a ovdje mi nije smetalo i brzo sam se ufurala u Jessinu glavu.

Na početku sam imala osjećaj da je su autorice kroz prvih par poglavlja skakale sa scene na scenu i da su neke scene prekratke. Ali, to se kasnije popravilo i sve što je trebalo biti objašnjeno i dočarano učinjeno je na odgovarajuć način.

“Ovaj test ne mjeri privlačnost”, River je bio izravan, “nego kompatibilnost.”

Knjizi bi dala četiri zvjezdice, jer iako mi je radnja bila odlična i uzbuđujuća, u usporedbi s onima koje su mi čista petica ova mi je ipak nijansu manje oduševljenje pruža.


Ako ste čitali Ljubavnu hipotezu, ova će vam se knjiga svidjeti. Ako niste, svakako imate moju preporuku i za nju.