Putujuće knjige

Kaktus – Sarah Haywood

Knjiga je došla u moje ruke zahvaljujući dragoj Andrei https://lamonabooks.com/

Haywood nam u Kaktusu donosi priču o Suzanne koja je osebujna mlada žena zadovoljna svojim običnim životom. Meni se jako svidjela Suzane iako je osoba koja na prvu ne sjedne svima.

Introvertna, sa stavom – „sve mogu sama“ i „ne želim biti ovisna o ikome“ svakako je jaka ličnost. Na momente sam se čak mogla i poistovjetiti s njom i suosjećati. Gubitkom majke ostala je bez snažnog uporišta.

Zbog životnih okolnosti dolazi u stvarno nezavidnu situaciji i njene reakcije, koje ponekad nisu ono što bi normalno očekivale, su ipak opravdane.

Sljedeće knjige su došle u moje ruke zahvaljujući dragoj Tajani https://readinglist.com.hr/

Sobarica – Nita Prose

U centru radnje je sobarica Molly koja u hotelu pronađe mrtvog gosta. Meni je ovo kriminalistički roman koji je drugačiji od svih koje sam do sada čitala.

Pitate se zašto? Zbog Molly – ona je drugačija, slabije shvaća neke ljudske interakcije, neiskvarena je, a kako kroz knjigu prolazimo tako shvaćamo da je i mudrica.
Baka ju je odgajala i bila je, na neki način, njena vodilja kroz život. Nakon bakine smrti, Molly se stalno pita što bi baka mislila, što bi joj baba rekla. Bakine mudrosti su mi se jako svidjele, ali moram priznati da mi je malo čudno da sam pročitala kriminalistički roman s puno mudrih izreka o životu.

Nerviralo me kako su ljudi htjeli iskoristiti tu njenu naivnost i neiskvarenost. Došlo mi je na momente da uskočim u knjigu i izderem se na neke likove.
Početak knjige mi je bio malo zbunjujući, ali kasnije sam se ufurala u čitanje i progutala sam knjigu u par dana.
Drago mi je da kraj nije predvidiv, iako sam jedno vrijeme mislila da sam pohvatala sve konce.

Palača od papira – Miranda Cowley Keller

Na početku knjige smo odmah upali u preljubništvo. Sada, ovog trena, supruga i majka troje djece prevari muža s dugogodišnjim prijateljem. I onda skakućemo s radnjom(sadašnjost u par dana, ako se ne varam) i prošlost od djetinjstva nadalje. Susrećemo se s tri generacije- baka, majka i kći – i kako su njihovi utjecaji odgoja utjecali na njihovu sposobnost dobrog majčinstva.
Susrećemo se sa zlostavljanjem, zanemarivanjem, željom za pripadanjem i ljubavi. Ovo je priča o prvim ljubavima, obiteljskim odnosima i odrastanju.

Autoričin stil pisanja mi je bio prekrasan, i nekako je te teške teme upakirala u probavljivu priču od koje se ipak ježi koža na nekim dijelovima knjige.

Preko 400 stranica je samo klizilo kroz moje prste što samo po sebi govori da mi je stil pisanja pasao.

I da sumiram dojmove- jedna je od upečatljivijih knjiga ove godine. Bez da vam spojlam, moram naglasiti da me kraj malo razočarao, ali zašto? E to ćete saznati ako se odlučite čitati.

Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici – Catriona Ward 

Ova knjiga prati Tedu koji ima malu kćerku Lauren i mačku Oliviu. Jako voli svoju kćerku, ali njen odgoj mu je izazovan jer je jako razmažena.

U kuću preko puta se doseli Dee koja je opsjednuta traženjem otmičara / ubojice svoje male sestrice. I ona donese metež u Tedov život.

Knjiga je priča o otmici, ubojici, zlostavljanju, psihičkim poremećajima. Pravi je triler. Autorica nam gradi priču, i ako dođemo do kraja knjige slijedi nam veliki preokret. Meni je kraj malo razočarao jer je bio neočekivan, ali ne po mom ukusu.

Podsjeća me na Smolu (koja je malo ipak imala gadljivije opise) i na Djevojku iz močvare.