Mona Kasten – Spasi me

Kako napisati svoj dojam o ovoj knjizi u mjeri da vas zainteresiram za nju, a da vam ne otkrijem sav sadržaj?
Pokušat ću.

U mojoj obitelji još nikad nitko nije studirao i znam da bi bilo prirodno očekivati da mi se roditelji samo umorno nasmijali kad sam im prvi put objavila da želim studirati filozofiju, politologiju i ekonomiju na Oxfordu. Tada mi je bilo sedam godina.


Ruby je djevojka koja od svoje sedme godina već zna da će studirati na Oxfordu. Stipendistica je u školi Maxton Hill koju pohađaju većinom bogataši.

Ponaša se kao da je nešto najnormalnije na svijetu da sjedi kraj mene za vrijeme ručka i razgovara sa mnom.

James je jedan od tih bogataša i živi za tulume. Ne zna da Ruby postoji. Njoj tako i paše.
Sve dok im se jednog dana ne ukrste putevi i onda kreće njihova priča na tristotinjak stranica koje sam ja doslovno progutala.


Možda bi ovo bila još jedna klasična priča – mrzimo se pa se zavolimo pa se ponovno zamrzimo.

Ali, s obzirom na to da je radnja smještena u godinu prije odlaska na fakultet – osim klasične ljubavne priče- imamo i tu dozu sazrijevanja kod likova i prikaz utjecaja obitelji na njihove budućnosti.
Pripadaju različitim svjetovima – Ruby bi ako upadne na Oxford bila prva u obitelji koja je studirala, a James mora slijediti put kojim su išli njegovi roditelji – Oxford i obiteljski posao.

Uvijek mi je bilo predodređeno što ću raditi i tko ću biti. Ponekad mi se čini kao da sam statist u scenariju koji su drugi napisali za mene i u kojem mi nije dopušteno ništa mijenjati.


Mislim da dugo nisam pročitala tako dobru tinejdžersku ljubavnu knjigu. Toliko mi se svidjela da bi je mogla ovog trena ponovo uzet i pročitati. A nije prošlo ni par dana da sam je pročitala prvi put.

Kad si ti sa mnom, imam osjećaj da sve mogu postići. Zato ti je svakako mjesto na popisu kojem je cilj usrećiti me.“


Postoji i nastavak pa se nadam da Znanje neće dugo čekati i izdati nam nastavak ove lijepe priče.

Izdanje: Znanje, 2020.