Dubrovnik je to… (part 1)

Ove godine smo proveli 4 dana/ noćenja u Dubrovniku. Došli smo na tu ideju kada smo skužili da će ova ljetna sezona biti drugačija. Prilika da posjetiš Dubrovnik, a da se ne izgubiš u masi turista? Da ne čekaš satima u redu da se slikaš na mjestu gdje je sniman Game Of Thrones? To nije bilo za propustiti…Prvo što svima padne napamet kad neko spomene Dubrovnik su cijene.
Neću vam pisati cijene jer ako budete ovo čitali za godinu-dvije velika je mogućnost da će se cijene razlikovati. Mogu vam samo reći da ako idete ove sezone osjetit ćete u novčaniku da su popustili s cijenama. Ali i dalje se treba izdvojiti dobra svotica.

Kako ono kažu? Nije u šoldima sve, nešto je i u slikama za Instagram, haha…

Fora mi je (ali tako je i inače) da ulaznica za zidine vrijedi i za Lovrijenac, a ulaznica za nekoliko muzeja je skupna.
Najviše su me začudili suveniri koji su doslovno od suvenirnice do suvenirnice isti, a po cijeni variraju dosta. Ali nema veze, htjela sam razveseliti svoje bližnje sa sitnicama.

Pogled s balkona apartmana

Apartman je bio pun pogodak… ali… 10 min pješke se spustiš skalama do samog centra, a za natrag su nam sugerirali taksi.

Mislili smo da nije to toliko previše skala i uputili se pješke gore. Jednom i nikad više. Jedva sam se dovukla gore. Ali… ovaj pogled zlata vrijedi…

Pogled s apartmana je bio na zidine i centar grada i imali smo parking što je bio ogroman plus jer parkinga u Dubrovniku ima malo i košta poprilično.
Mišići su mi stradali tih par dana…

Par savjeta za Dubrovnik:

– istrenirajte noge prije putovanja jer ima doooosta stepenica,

-konzumirajte magnezij,

– obucite udobne tenisice.

Vjerujte mi. Dubrovnik ima puno skala i velika je vjerojatnost da ćete za sve što želite posjetiti morati prijeći neke skale.
Kako nam je bila godišnjica veze prvi dan boravka pa smo večerali u Dubravka 1836 restoran s prekrasnim pogledom na tvrđavu i zidine.
Rezervacija stola je poželjna, a hrana je preukusna. Deserti pogotovo.
Poučeni lošim iskustvom pješačenja, naručili smo Uber za natrag u apartman.

Drugi dan smo posjetili centar grada, muzeje i zidine s vodičem. Preporučila bi vam vodiča za zidine jer je samo šetanje po zidinama preobično. Toliko je stvari koje nam je taj vodič ispričao šta sami nikada ne bi saznali.
Treći dan smo posjetili Cavtat, Lapad i Srđ, a četvrti dan Lokrum i Lovrijenac.

Prijateljice su me pitale koliko dana preporučujem za Dubrovnik. Naravno da ovisi o preferencijama – da li želite više plaža, muzeja ili želite uvrstiti i okolna mjesta. Moja procjena je minimalno 4 dana, ali i 3 je ok ako se preskoči Cavtat i Lokrum. Ali, preskočite ih samo ako morate, jer su prekrasni i vrijedni posjeta.

Lokrum


Ovo je bio kratki uvod, ali u pripremi su detaljniji postovi o svakom mjestu kako bi vam malo više dočarala Dubrovnik, grad u koji sam se zaljubila. Nisam shvaćala svu tu zaluđenost Dubrovnikom dok ga nisam posjetila. I osjetila tu čaroliju. Bilo je dosta turista, ali nisu bile gužve ko što su inače.
Provela sam tu najljepše trenutke ove godine i stvorila uspomene koje će me grijati u tužnim zimskim noćima.


Jedan od razloga zašto smo išli u Dubrovnik je i majčina želja. Nikada nije išla u Dubrovnik, a htjela je. Obećala sam joj da ćemo skupa, ali nažalost nisan uspila to ostvariti. Ali, ona je bila s menom. U mislima.