Dubrovnik – Lokrum i još malo centra (part 4)

Došao je i taj čas. Čak tri i pol mjeseca nakon putovanja dovršila sam zadnji post o Dubrovniku. Ali, tu je. Sve najlipše dogodovštine ispričane u kratko.

Zadnji cijeli dan u Dubrovniku nam je prebrzo došao. Odlučili smo posjetiti Lokrum ujutro i onda popodne do Lovrijenca i luke gdje se snimao GoT.

Lokrum

Iman osjećaj da ću za svaki lokalitet koji smo posjetili u Dubrovniku napisati da je najbolji i da je vrijedan posjetiti.

Na Lokrumu

Ali… Lokrum je stvarno čudo. Nakon svih onih građevina i vreve- iskrcaš se u ovu oazu mira i ljepote. Tišina prekinuta zvukovima prirode – cvrčaka, paunova i drugih lipih zvukova.

Što je zapravo Lokrum?

Lokrum je prirodni rezervat 15 minuta vožnje brodom od Dubrovnika. Na otok se može doći organiziranim prijevozom ili privatnim. Plaća se ulazak u rezervat, a u ponudi koju smo mi kupili je bila uključena ulaznica i prijevoz. Na otoku ima dosta hlada i nekoliko kafića. Hajdemo reći da su meni te dvije najvažnije stvari na svakom ljetnom putovanju. Plaže su lijepe, ali mi smo se odlučili na Mrtvo more. To je fenomen da usred otoka izvire 10 m duboko more.

Već prije putovanja sam pročitala malo o otoku. Nitko ne boravi tamo preko noći, životinje hodaju slobodno i pitome su.

Jedna spontana dok smo čekali brod…

Lokrum je bas malo čudo prirode u kojem bi ja mogla provesti dane izležavajući se uz knjigu na plaži ili šetanje u hladu.

Prošetali smo muzejem i saznali dosta legendi o otoku. Odličan mi je i dio o Game o Thronesima. Mama i ja smo gledale po nekoliko epizoda dnevno.

U muzeju se nalazi replika GoT prijestolja.

Dolores on the Throne

Proveli smo samo pola dana na otoku, bilo je dovoljno za sve vidjeti i okupati se u Mrtvom moru. Eventualno bi nam još bilo dobro da smo stigli okupati se i na plaži, ali imali smo još posjetiti Lovrijenac i luku koja je poznata brojnim fanovima iz Game of Thronesa.

Zamišljeno gledam prema zidinama…

Mala buža

Najfora stvar koju sam vidjela u Dubrovniku (a stvarno ih je dosta) je kafić Buža.

E sada, da ne radite dupli put kao mi – postoje dvije buže – jedna s isključivo bezalkoholnim pićima i druga s koktelima.

Mi smo naravno htjeli koktel, ali smo otišli u krivu. Malo se i teško snaći po onim ulicama pa smo neko vrijeme lutali dok nismo došli do one s koktelima.

Uživancija s pogledom na Lokrum

Ambijent je odličan, pogled isto. A cijene su cca 100 kn za koktel – ali gušti su gušti.

Ne žalim ni kune potrošene u Dubrovniku. I već maštam o nekom povratku jednog dana.

Ipak je to grad u kojem je pala prosidba.

U kojem sam od djevojke prešla u novi level, zaručnice.

Prosidba nije mogla biti na boljem mjestu… Dobro, mogla je možda u Parizu. Ali nema veze, tamo možemo na medeni mjesec. Jednog dana.

Do tada, obećavam vam kroz iduća dva mjeseca više friških tekstova.

Do čitanja, dragi moji.