Koliko knjiga pročitate mjesečno?

Prije par godina sam u CV-ju napisala da mi je hobi čitanje knjiga. Na intervjuu za posao me čovjek upitao koliko sam knjiga pročitala tekuće godine (bio je 11. mj) i kada sam mu rekla, oko 45, ostao je šokiran. To je meni bila normalna brojka.
Neke su bile stručne, a neke za razbibrigu. Sada da mi postavi to isto pitanje odgovor bi bio 9 (u proteklih 6 mj.) Znam, drastično manje. Što se dogodilo u tih par godina da je učinilo toliku razliku u toj brojci.


Život se dogodio. Jednostavan odgovor. Ili ne?


Svakodnevni život i brojne obaveze kradu minute i onda se okreneš i već je vrijeme za spavanje. I sedmi mjesec. Pitaš se – kud prije?!

Šokirana tom činjenicom odlučila sam uvesti promjenu.

Uvrstila sam u svoju jutarnju rutinu čitanje. Za početak sam krenula lagano, petnaestak minuta, svako jutro uz kavicu.
Uz kavu bi pročitala par stranica knjige i tako bi započela dan s onim što najviše volim. To nije značilo da ostatak dana neću čitati već da sam odmah na početku dana napravila nešto za sebe i da mi dan započinje sretno.

Razmišljam sam i o onim knjigama koje sam ove godine uzela čitati i prestala- znate one koje stoje na polici. Imate li ih i vi? U njima se nalazi bookmark nakon nekih 30-40 stranica. Ne znači da te knjige nisu bile dobre već da u tom trenutku nisam bila raspoložena za čitanje takve literature. Jednostavno nije sjedala.


Voljela bi do kraja godine sve te knjige dovršiti.


Uskoro idem na godišnji i želim si spremiti dobru listu za čitanje. Želim imati različite žanrove i postaviti sebi cilj – jednu knjigu tjedno – uz izležavanje na plaži.

Želim pisati o svakoj knjizi koju pročitam. Ne želim pisati sadržaj niti neku recenziju nego bi se više usmjerila na to kakav utisak je knjiga ostavila na moj život. Kako je ostavila traga na meni? Što me učinilo bogatijom nakon čitanja? Neke knjige su ostavile poseban utisak na mene jer sam ih pročitala baš u tom nekom ključnom trenutku u životu. Mišljenja sam da svaku knjigu možemo interpretirati na različite načine u drugim periodima života. Kako sam u fazi bilježenja svog života što kroz videe, što kroz blog, što kroz dnevnike (više vrsta). Trenutno sam u fazi da želim sve dokumentirati. Uspomene. Događaje. Mišljenje. Osjećaje. Brige. Veselje.


Prije sam dan započinjala kavom i razmišljanjima/brigama o tome koje me sve obaveze čekaju u nastavku. Sada dan počinjem sretno, ne razmišljajući o obavezama. Tih prvih petnaestak minuta stavim pauzu na svijet i posvetim se sebi.

Život treba krojiti prema svojoj mjeri. Neke obaveze ne možemo staviti na pauzu, ali ne moramo se zamarati njima čim otvorimo oči.


Danas je petak. Jutro je počelo kišno i tmurno, ali je par stranica knjige unijelo sunce u moj kutak života. Što Vi birate da Vam nosi sunce čim otvorite oči? Čime Vi tjerate oblake?