Što kada skužiš da se ne držiš plana?

Plan je odličan. Dok ga se držiš.

Jedna sam od onih koja još uvijek ima doma hrpu školskog pribora, i kupuje ga stalno. Što zapravo dobro dođe ako se želiš malo više okušati u planiranju.
Kad shvatiš da su ti super oni lijepi planeri koje imaš, ali da u svakome od njih ti fali nešto još – jedna rubrika, jedna stranica i sl. Onda stvar uzmeš u svoje ruke i u običnu bilježnicu kreneš planirati po svojoj mjeri. Sa stickerima i markerima.

Također shvatiš da kada staviš učenje u rubriku od 18-21 h da će se nakon posla ta 3 sata pretvoriti u 1 sat. Što je sasvim normalno. Ali kada to postane pravilo, a ne iznimka, vrijeme je da se upali lampica.
Diplomirala sam odavno, ali sam na takvom poslu gdje te jednostavno razvoj tehnologije tjera na cjeloživotno učenje – IT struka. Otamo je i došao naziv bloga -IT girl.
Trenutno se spremam za polaganje certifikata za- ajmo to tako nazvati – drugi level Java programera. Dosta je gradiva koje moram proći, što teorijski, što kroz zadatke.

I krenula sam nadobudno planirati – jedno poglavlje po tjednu. I onda je počelo odgađanje, vikend putovanja i jedno poglavlje se pretvorilo u dva tjedna.

No s obzirom na to da mi je rok za polaganje dosta fleksibilan, teže se natjerati. Ipak, htjela bi da bude kada sam ga u početku isplanirala. A da bi se to dogodilo, trebam sebi postaviti jasnije ciljeve. Zato sam prošli vikend sastavila plan – za svaki dan ću isplanirati dio koji želim naučiti. I onda ću vam idući tjedan javiti kako mi je to prošlo.

Razmišljala sam dugo o tome što bi mogla prominiti. Dan traje 24 sata i tu nisam nešto previše mogla utjecati.

Zatim, radni dan mi je 8 sati, ali je od doma pa dobijem sigurno sat i pol jer se manje spremam i ne putujem. Da bi normalno funkcionirala treba mi minimalno 7 sati sna (trudim se da bude 8).

Matematičarka u meni uvijek izbacuje neke formule 8 + 7 = 15 sati što znači da mi za život ostaje nekih otprilike 8-9 sati, ovisno o snu. Ako tu ubacim kuhanje, higijenu i slične sitnice na koje ode dan ostane mi svega 3-4 sata dnevno da se posvetim nečemu što ja želim. I onda tih par sati trebam dati svoj maksimum da iskoristim to vrijeme kako zaslužujem.

Uz učenje, pišem i svoju knjigu (imala sam par ideja za knjige, ali je sve ostalo na idejama) i to mi isto ide polako. Imam nekih desetak stranica jer čekam inspiraciju da me pukne. A čitam po blogovima drugih kreativnih osoba da inspiraciju ne treba čekati. Nego samo stvarati i stvarati. Lakše ću kasnije odbaciti viškove i preformulirati stvari. Najteže je krenuti.

Moja dva izazova za ovaj tjedan su:
• Naučiti točno ono što sam napisala da hoću
• Napisati 5 stranica knjige svakog dana

Javim vam svoj napredak. A u međuvremenu, što ćete vi ovaj tjedan učiniti za sebe? Nešto osim – otići na posao i doći doma. Dolazi nam zima, kraći su dani. Ajmo sebe razveseliti nekim produktivnijim danima. Planirajte pametno. Znate onu izreku „Work smarter not harder“.
Život nam se događa tako da ne ostavlja previše vremena za sve naše hobije i želje – napravimo vremena.

Možda nam se čini da je teško, ali ne mora biti. Mi to možemo. I hoćemo.